MeToo – sau nevoia de educatie

vintage-women-beauty-1900-1910-110-605

Despre @MeToo…

Lucrurile sunt atat de simple.
Si totul porneste de la educatie.
Un barbat care nu are respect pentru o anumita femeie, nu va avea niciodata respect pentru nici o femeie.
Si asta porneste din adolescenta.

Am o prietena draga, care are un pusti adolescent.
Abecedarul adolescentului pentru ea a inceput prin al invata sa priveasca orice femeie cu acelasi respect, indiferent cine este sau ceea ce face.
Iar acel pusti creste frumos.
Dar hai sa fim sinceri. Sunt prea putini parinti asa.
Viata m-a facut sa intalnesc barbati de la care am avut de invatat enorm in privinta respectului pentru o femeie, dar si barbati misogini, pentru care masculinitatea consta in a-si arata superioritatea fizica si emotionala asupra femeii.

Putem discuta la nesfarsit despre @metoo si despre misoginism in general.
Vad zilnic fete ce se hahaiesc si se alinta pe langa niste tipi care le trateaza ca pe niste maimute inferioare.
Iar ele rad pentru ca li se pare amuzant si incitant tipul acesta de masculinitate dominatoare.
Ma intreb cum oare isi vor educa baietii ca niciodata sa nu vorbeasca in felul acesta unei femei, cand ele gireaza prin atitudinea lor acest comportament.
Putini inteleg ca genul acesta de barbati care fac glume misogine, care agreseaza femeia la modul general, nu pe tine in mod special, sunt exact tipii care intr-un anumit context vor agresa si fizic.
Un tip care este educat, asa cum este educat acest pusti al prietenei mele sa respecte orice femeie indiferent de conditia si atitudinea ei, niciodata nu va deveni un agresor.

Daca dorim cu adevarat sa facem ceva, nu prin taguri pe facebook rezolvam aceasta problema ci prin educatie.
In scoala, acasa, in societate.
Punem taguri pe facebook, dar barfim pe la colturi ca domnita de la birouri are parul vopsit si fusta scurta. Iar daca cineva o agreseaza, ne spunem in sinea noastra : lasa domnule ca si ea si-a cautat-o. Ea nu s-a uitat in oglinda cand a plecat de acasa…
Pana la violenta si agresiunea fizica, repet, totul porneste de la educatie. De la mentalitate.
Atunci cand orice parinte isi va certa adolescentul pentru lipsa de respect fata de sexul opus, poate ca metoo va fi doar un tag pe facebook.

Si inca ceva.
O agresiune la adresa femeii nu este doar atunci cand ii vorbesti agresiv, cand tragi de ea sau Doamne fereste ajungi la viol.
O agresiune este si atunci cand te ratoiesti la partenera ta pentru ca s-a imbracat prea sexi pentru o zi la job.
Dar este mult de discutat, iar societatea noastra nu prea isi doreste sa discute serios despre asta.
Intr-o tara in care auzi zilnic de barbati care-si ucid partenerele pentru ca au avut curajul sa ceara divortul, deja sa discuti de respect sunt fineturi de care putini sunt interesati.

Raza de speranta ramane in putinii oameni care inteleg ca epoca preistorica in care barbatul vana, ucidea si cucerea teritorii mai bune pentru prada, s-a incheiat demult.
Barbatii nostri isi arata masculinitatea doar dupa cateva ore la sala, cateva ore la agentiile de pariuri si cateva fluieraturi si injuraturi in trafic.
Daca-ti lasi barba hipstereste si ciupesti de cur o colega pe la munca iar asta crezi ca te face superior unei femei, te cam inseli.
Prietena, de care vorbeam mai devreme, munceste intre 12-14 ore pe zi, intretine singura intreaga familie si are timp si pentru educatia pustiului ei.
Nu are barba, nu trage de fiare si nici nu-mi amintesc sa o fi vazut-o injurand birjareste. Dar daca las un barbat 30 de zile in pielea ei, ma tem ca dupa 7 zile spune piua.
Asta despre superioritatea masculina, de care tot aud.

Din pacate vor mai curge multe, multe litere pana aula de superioritate a barbatului se va stinge. Pentru ca acest mit s-a construit in mii de anii, iar voinicul care purta batalii, razboaie, campanii intregi, in timp ce partenera trebuia doar sa aiva grija de casa si copii, nu va disparea asa usor.
(Desi barbatii din ziua de azi, doar daca ar merge pe jos 100 de km si ar fi deja morti, dar sa mai poarte o batalie.)
Dar avem muschii facuti la sala si cand o dam pe bautura stim noi care femei sunt curve si care nu.
Defapt cam toate.
In afara de a noastra care trebuie sa ne astepte impachetata acasa.
Emanciparea nu se va putea face decat prin educatie.
Asa cum am spus la inceput.
Un barbat care nu va avea respect pentru o femeie, orice femeie, indiferent de conditia ei si de comportamentul ei, nu va avea niciodata respect pentru nici o femeie.
Iar cand nu exista respect, nu exista nimic.

12 comentarii

Din categoria Fără categorie

12 răspunsuri la „MeToo – sau nevoia de educatie

  1. muzavirtuala

    Albert Ai Conty, ai tot respectul meu!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Se comportă ca fiind superior altcuiva, doar cel care se simte inferior. Poate nu conștient, poate doar în adâncuri, poate nu recunoaște nici măcar pentru sine, dar se simte inferior. Iar bărbatul s-a simțit inferior și speriat de femeie de foarte multe timp, pentru că ea are ceva ce nu se poate înțelege cu rațiunea. Puterea ei nu poate fi raționalizată sau măsurată, ca cel al bărbatului, ea poate da naștere vieții și ceea ce deranjează cel mai mult, are o sexualitate mai complexă și mai puternică decât al bărbatului. De aceea a fost asuprită de atât de mult timp. Astăzi avem și noi partea noastră de vină, dar asta vine din generații de condiționări. Multe generații de condiționări. Însă întotdeauna au existat bărbați, care au înțeles că puterea lor unită cu cea a femeii poate face minuni, că femeia dă naștere vieții doar cu contribuția lor și că din sexualitatea noastră puternică ei por căștiga experiențe de transcendente și de neuitat. Îmi place să cred că în zilele noastre numărul acestor bărbați e în creștere.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Nu știu ce este @MeToo. Poate am lipsit prea mult din peisaj, dar ai descris foarte obiectiv niște realități și sursa unor probleme comportamentale. Așa este. Suntem complementari unul altuia, femeie și bărbat, ca două piese de puzzle.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Pana sa citesc articolul tau nu stiam ce este acest MeToo. Imi place cum ai vorbit despre acest subiect, dar mai ales cum ai evidentiat ca este de fapt (de acord cu tine), nevoia de educatie. Schimbarea incepe de la noi si mai sunt mame asa cum o descrii pe una din prietenele tale. Sa speram ca sunt mult mai multe decat cele pe care le stim fiecare dintre noi.
    Seara faina!

    Apreciat de 1 persoană

    • Normal ca totul porneste de la educatie. Un barbat misogin si badaran este greu sa-l mai schimbi. El crede sincer ca femeia ii este inferioara si supusa. Dar prin educatie, poti schimba ca macar generatiile viitoare sa nu mai creada asta.

      Apreciază

  5. Nadiana

    Din păcate, mulți nu se implică deoarece nu au avut nimic de-a face cu aceasta problemă. Fac parte din categoria #metoo, experiența mea neplăcută m-a făcut să cred că nu mai există reprezentanți ai sexului tare care să fie raționali, nu conduși de instincte.
    În fond, mai totul în lumea asta se bazează pe sex, şi ăsta e scopul final al tuturor. Dar trebuie să înțelegem că misoginismul nu e calea cea bună. Respect mamele care își educă frumos băieții, vor fi răsplătite însutit în momentul când îi vor aduce în casă fete care încă nu au uitat ce înseamnă decența. Până la urmă, ce semeni, aceea obții.

    Apreciat de 1 persoană

    • In cateva saptamani aceasta campanie se va stinge. Iar tipii care cred ca ei sunt buricul pamantului, cei care hartuiesc si molesteaza (chiar si emotional) isi vor rade in barba. Din pacate.

      Apreciat de 1 persoană

      • Nadiana

        Ai dreptate. Dar este important, noi ca femei să tragem concluziile corecte şi să schimbăm lumea în bine, pentru că educația pe care o oferim generației următoare va influența viitorul. Avem puterea să schimbăm situația. Va fi păcat dacă nu o vom face.

        Apreciat de 1 persoană

  6. AnaMariaDămoc

    Nu știu cât de adevărate sunt mesajele celor care scriu despre #me too cum că au fost sau sunt hărțuite -femeile pe net în general sunt stigmatizatizate de bărbați și schiar și real.Am făcut plângere la poliție iar aceștia în loc să urmărească activitatea individului respectiv pe net mi-au cerut adresa lui…de parcă știu eu.PROBLEMA e că nu se iau măsurile care trebuie contra hărțuitorilor.Tu, Albert spui de educație și într-un fel ai dreptate că tinerii se educă să fie cumsecade.Dar există iată dezaxați și ce putem face noi femeile hărtuite?Eu iți reamintesc sunt în scaun cu rotile……am suportat și încă trag ponoasele!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu