Dor de simplitate

1801369_10203015523527828_823195744_o

Imi amintesc perfect toiagul de lemn, o copie amuzanta desprinsa parca din The Lord of the Rings , pelerinele de ploaie puse in niste genti zdrentuite, rasaritul unui cer de vara, undeva pe un camp nesfarsit. Nu cred ca aveam mai mult 8-9 ani, iar pentru niste copii “veniti de la Bucuresti” mersul cu cireada de vaci, vara la bunici, era un episod de vacanta pe care nici o litera l-ar putea descrie.
Plecam dimineata, cu mult inainte de rasarit si ne intorceam seara o data cu apusul.
15 ore de alergatura pe campii, prin noroi si balega de vaca, prajiti la propriu de un soare ametitor, sorbind din niste bidoane apa statuta din niste puturi gasite pe camp.

Bunicii mei, poate cei mai blanzi bunici din lume, ne-au inconjurau intotdeauna cu caldura, dar au stiut sa ne si responsabilizeze. Respectul fata de oamenii din jurul tau, fata de natura, fata de munca si invatatura, au venit firesc de la niste oameni simpli care nu aveau nevoie nici de internet, nici de cursuri de parenting pentru a oferi cea mai importanta lectie de viata : fericirea vine din simplitate, din ceea ce esti, nu din ceea ce ai.
Acolo, alergand impiedicat dupa o vacuta ratacita, am invatat ca fiecare suflet are nevoie de stropul de bunatate din tine. Nu tu esti cea mai importanta piesa din universul asta, fiecare fir de iarba, fiecare izvor, fiecare ciuline sau suflet au rolul lor, iar tu esti nimic fara ele.

Imi e dor de simplitatea copilariei mele. Imi e dor de oamenii frumosi, umili, fara poleiala aurita, a celor de acum. De tricourile rupte si cusute din nou si din nou, dar care respirau a viata prin ceea ce eram noi si nu prin firma care le producea..
Imi lipsesc oamenii aceia arsi de soare care alergau cu galetiile pentru a-si ajuta un vecin atunci cand ardea o capita de fan, departe de egoismul si individualismul celor de acum.

As vrea sa pot descrie copiilor din ziua de azi cum este sa mergi intr-o caruta plina de coceni de porumb, trasa de doua vaci, dupa o zi in care nu ai vazut umbra, culegand porumb, dar fericit ca ai scapat de aglomeratia otravitoare a orasului.
Cum poti explica unui copil care nu merge nici macar o statie de tramvai pe jos, pentru ca parintii folosesc automobilul si pana la piata, cum este sa mergi dimineata, la 5 ani, cu un card de gaste, cativa kilometrii pentru a le duce la camp?
Ce mai inseamna simplitatea in lumea noastra?

Am scris acest text, inspirat de postarea de pe un blog pe care-l urmaresc cu placere. Ei, este un elogiu adus bunicilor. Priveam poza de pe acel blog si-mi aminteam de bunicii mei. De simplitatea lor. De respectul ce le datorez pentru ceea ce sunt.
Le multumesc.

 

Foto: arhiva personala

19 comentarii

Din categoria Ganduri, Realitate

19 răspunsuri la „Dor de simplitate

  1. Minunat și emoționant! ❤
    Ce norocoși suntem cei care am cunoscut „vara la bunici” și ne-am bucurat de iubirea lor.
    Mulțumesc pentru menționare 😊

    Apreciat de 1 persoană

  2. Nu știu cum se face, dar lucrurile de calitate sunt mereu simple.

    Apreciat de 1 persoană

    • Poate, dar daca ma intrebi pe mine, amintindu-mi copilaria, o teava cu cateva cornete de hartie valora mai mult decat un Iphone X. Imbracam haine si incaltaminte de la veri mai mari si nu-mi amintesc ca ma interesa prea tare ce marca erau. Eu am fost crescut cu un alt sistem de valori. Pentru mine valoarea vine din ceea ce esti tu, nu din amabaljul pe care-l afisesi ostentativ.

      Apreciază

  3. ane

    Frumoasa poza in căruța, ești tu? Voinicule! 🙂 Splendoarea copilăriei noastre cu multe năzbâtii.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Recunosc, mi-a fost greu sa citesc pana la sfarsit. Tare greu 😦

    Apreciat de 1 persoană

  5. ancahorj

    Mi-a placut tare mult! De aceeasi copilarie simpla dar bogata am avut si eu parte. Legatura cu satul, cu pamantul, cu omul de acolo, toate acestea vorbesc prin omul care sunt astazi. Dar vezi, lumea se schimba, omul creeaza, si la urma, trebuie sa ne bucuram de tot ce inseamna timpul nostru, sa luam din bogatia oferita tot ce ne-ar putea ajuta in prezentul nostru. Zi frumoasa!

    Apreciat de 1 persoană

  6. Ce doar mi-ai făcut de mamaie și tataie! De câmpurile pe care colindam cât era ziua de mare.. de bătăile cu vără-miu pentru titlul de conducător de cal, toamna când culegeam porumbul de la câmp și îl aduceam în curte cu căruța, iar noi ne băteam care să țină hățurile. Mi-e așa un dor de aș da orice doar să mai trăiesc o zi din copilărie, să le mai aud încă o dată vocea și să le simt căldura mâinilor muncite..

    Apreciat de 1 persoană

  7. Multumesc ca m-ai sensibilizat, iar si iar… Simplitatea si inocenta de atunci, ai nostri, ca si radacini, a ceea ce suntem, sunt subiecte de suflet. 🙂 Seara buna!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu