Ana
(4 februarie- Ziua mondială a luptei împotriva cancerului)
Cu foi de hârtie A4 în mână, alergând din trotuar în trotuar, prichindeii aceia agitați nu aveau cum să nu-ți atragă atenția. Stingheri, dar hotărâți, micuții împărțeau fluturași luptând pentru o cauză pe care nu știu cât de bine o înțelegeau.
Așa am cunoscut-o pe Ana.
Ana, o puștoaică de 14 ani, baschetbalistă, lovită crunt de ceea ce pare de neimaginat la un copil. Cancer.
Impresionat, am intrat în cursa asta inumană pentru a salva în prima fază piciorul pustoaicei, apoi viața.
Am pierdut lupta. Nu am putut face suficent de mult (deși banii s-au strâns) si asta m-a marcat și o să mă marcheze toată viața.
Azi este 4 februarie, ziua internațională a luptei contra cancerului.
Ziua asta nu ar trebui să existe (așa cum mult întuneric nu ar avea ce căuta în viața noastră), dar există.
Familii, destine, suflete frânte.
Deși am continuat să mă implic în campanii de lupta similare, eu însumi ajungând să trec prin asta, Ana a rămas o rană care nu s-a vindecat niciodată.
Atunci când rătăcești prin iad, înțelegi că boala nu se vindecă doar cu poze pe internet sau donații ipocrite. E nevoie în primul rând de suflet. Să fi acolo, să spui un cuvânt de încurajare, să întelegi durerea celui care trece prin infern și a familiei lui.
Da, într-o societate în care toți dumnezeii motivatori repetă obsedant să te preocupi în primul rând de fericirea ta, e dificil să cauți în tine frânturile de empatie care ar trebui să vindece rănile celorlalți.
Ana ar fi fost cu siguranță o adolescentă încântătoare. Sportivă, frumoasă, inteligentă. Rămâne o parte din mine care s-a pierdut irecuperabil.
Azi, de ziua internațională împotriva cancerului, gândurile mele merg în primul rând spre ea.
Spre ea și spre zecile de mii de Ana necunoscute, Dumnezeu să le aive în pază.
…iar pentru cei care încă luptă, nu incetați niciodată să credeți.
Am o nepoata de 14 ani care „a gâștigat” lupta cu leucemia…nu se poate spune că este în întregime câștigată, deoarece timp de 5 ani de zile trebuie să refacă analize peste analize. Dupa trecerea celor 5 ani, dacă nu apar modificări se poate spune că a invins. Te marchează așa ceva, este dureros… Multă putere părinților, dar mai ales copiilor care îndură astfel de chinuri, și totusi își păstrează zâmbetul…
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Atunci când e vorba de copii, totul capătă o altă semnificatie. Sunt prea cruzi. Din păcate drama prin care trece familia este la fel de copleșitoare.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
„Acum dar rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea, dar cea mai mare dintre ele este dragostea.”
O zi binecuvântata cu iubire adevarate, draga Albert !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Of, Albert… de-am putea alina mai mult…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ideal ar fi ca nimeni apropiat ție, nici măcar din cunoștințe, să treacă prin așa ceva. Iar când vorbim de copii….Puțini înțeleg că noi suntem un tot, că nu putem fi fericiți intr-un ocean de nefericire…
ApreciazăApreciat de 6 persoane
Ce greu e sa spui ceva la postarea ta. Pentru ca am cunoscut iadul de care vorbești și știu ca, deși nimic nu ajuta, tare îți dorești să știi ca cineva e acolo pentru tine. Si când e vorba de un copil, totul se amplifica și lasă urme de neșters.
Stiu, o vorba spusa din suflet, poate face minuni. Dar nimeni nu te învață cum să comunici cu adevărat cu cei pentru care cancerul nu mai e doar un simplu cuvânt, cum sa ajungi la sufletul lor. Nu, nimic nu te pregătește pentru asta… Astăzi a trebuit sa ma uit în ochii unei paciente și sa ii spun zâmbind ca totul va fi bine, când eu știam ca timpul și-a început numărătoarea inversa. Și pentru o clipa m-am urat pentru asta, dar am continuat sa ii vorbesc pana când i-am zărit în privire speranța că poate eu am dreptate. Dar oare cât timp voi reuși sa țin aprinsa speranța asta?
ApreciazăApreciat de 1 persoană