Santajul emotional

shutterstock-85129606

“-Nu pot sa-mi cred ca poti sa-mi faci asta! Esti atat de egoista, te gandesti doar la tine, nu-ti pasa catusi de putin de anii trecuti peste noi, de copii. Sa pleci? Si copii? Si eu?
Intreaga mea viata nu am facut decat sa-ti ofer ceea ce-ti doreai, iar acum vrei sa pleci.
Si de ce? Te iubesc, ce nu-ti este suficent?
Imi ceri sa ma schimb eu. Dar de ce sa ma schimb eu, cand tu esti cea care s-a schimbat. Eu te iubesc la fel. Te gandesti la copii nostri, la tot ceea ce am cladit pana acum ? Si unde ai sa te duci? Unde ai sa stai? Ce-o sa le oferi copiilor? . Te-ai gandit la asta? “

Iar sirul de acuze, sirul de intrebari retorice turuie ca o mitraliera peste cea care a avut curajul sa-si ceara libertatea. Ii priveste chipul, ii priveste nefericirea din ochi, dar lui ii este prea teama sa ramana singur, prea teama sa constientizeze ca femeia aceea este pierduta iremediabil si atunci recurge la santaj.
Santajul emotional.
Cel mai josnic dintre santajele la care poate recurge un om.

Esti barbat, daca o iubesti, recucereste-o prin fapte nu calacandu-i in picioare sufletul, demnitatea, santajand-o cu copii, cu trecutul, cu ce sacrificii ai facut tu pentru a ajunge aici. In cele mai multe cazuri, santajul acesta emotional reuseste.
Cele mai multe femei cedeaza si isi sacrifica viata pentru ca sunt coplesite de dragostea pentru copii.
O femeie intotdeauna isi va iubi copii mai mult decat pe ele insasi.
Iar mizerile de barbati care apeleaza la acest santaj stiu atat de bine asta.

Am vazut atat de multe familii, atat de multe femei ce au imbatranit cu cicatrici pe suflet, femei ce au murit de tinere, sufleteste si care le spunea cu amaraciune la batranete, copiilor :
– pentru voi am ramas, altfel as fi plecat demult.
Mi se pare cel mai mizerabil mod de a rani un copil.
Copilul acela va deveni un om matur. Ce lectie de viata ii predai tu? Sa cedeze la orice santaj emotional?

Cum este posibil ca doua persoane, extrem de apropiate de sufletul meu, complet nefericite in casnicia lor, atunci cand isi clameaza libertatea sa primeasca acelasi raspuns? Acelasi santaj emotional jegos in care sunt crucificate de soti, in care se folosesc copii ca scut uman si in care ei sunt absolut inocenti.
Cum poti fi inocent atunci cand femeia de langa tine iti spune ca sufera iar tu in loc sa incerci sa-i bantajezi rana, o santajezi emotional, facandu-o sa se simta vinovat astfel incat sa faca acel pas inapoi pe care ti-l doresti.

Cred in dragoste.
Cred in relatii ce dureaza o viata.
Cred in faptul ca in viata fiecarei relatii sunt si clipe dificile. Orice relatie are si momente dificile. Dar nu santajand pe cineva il tii langa tine. Copleseste-o cu dragostea ta.
Aminteste-i de ce s-a indragostit de tine. Gandeste-te bine daca tu esti dispus sa lupti pentru ea, pentru ca in momentul in care ati ajuns la aceasta discutie, este evident ca deja ai dezamagit-o cumplit.

A, nu conteaza? Conteaza doar sa ramana langa tine, sa nu o pierzi.
Iar tu o acuzi pe ea de egoism?
Tu o banuiesti pe ea de infidelitate cand in primul rand tu ai inselat-o. Emotional. Lasand-o singura de atatea ori.

Spui ca te-ai sacrificat pentru binele familiei, iar ea nu apreciaza asta si pleaca? Oare te-ai sacrificat sau defapt asa ti-ai construit viata? Sa ai o sotie, doi copii, o afacere si atat.
Te-a oprit ea sa ai pasiuni? Te-a oprit ea sa cultivi in tine ceea ce-ti doreai Iar daca ea va ramane langa tine, asa cum iti doresti, cum va arata viata ta mai bine, daca tu nu esti in stare sa visezi mai departe de atat?

Nu cred in divort.
Cred ca divortul este un cutremur care zguduie doua lumi.
Dar cred ca divortul nu se poate evita decat prin multa iubire, prin mult sacrificiu, prin multe compromisuri. Dar nu prin santaj. Nu prin ai reprosa ei, esecul tau.
Nu cred ca exista o femeie sanatoasa la minte care sa priveasca divortul ca o solutie, pana nu a epuizat toate variantele. Iar atunci cand s-a asezat la masa si vorbeste de divort, ascult-o si incearca sa taci si daca poti incearca sa o recuceresti.
Cumparai camioane intregi de flori, suprinde-o in fiecare zi cu ceva nou, spontan, arata-i ca oat de mult inseamna pentru tine si esti dispus sa lupti pentru dragostea ta. Dar prima data cand ai folosit numele copiilor vostri in discutie, defapt nu faci altceva decat sa-i arati ca nu pe ea o vrei, defapt esti prea egoist sau pre fricos sa-ti ei viata in maini.

Candva, cineva drag mie, extrem de apropiat, a trecut prin asta.
de fiecare data cand dorea sa divorteze era santajata emotional si de fiecare data ii mai acorda o sansa.
Saraca tot incerca, desi era evident ca un om care te santajeaza emotional nu merita sa mai ramai alaturi de el.
Intr-o zi ea a intlanit pe cineva, a divortat iar acum este extrem de fericita. A avut sansa sa creada in altcineva si sa-si ia viata in maini. Este unul din putinele cazuri in care am vazut o femeie care rezista acestui santaj.

Aceste randuri este o pledoarie pentru demnitate. Nu sunt si nu voi fi niciodata un feminist. Dar cred ca se vorbeste prea putin despre asta.
Cred ca o femeie are dreptul, atunci cand se simte neglijata si parasita emotional, sa poata pleca fara sa i se ceara tot timpul o alta sansa si o alta sansa.
Atunci cand ai cerut o sansa, tu deja ai pierdut. Ai avut o sansa pana in momentul in care sa o ceri.
Ai avut sansa sa lupti, nu sa cersesti.
Cand ai cersit, cand ai amenintat, cand femeia aceea a ramas alaturi de tine pentru binele copiilor, esti doar o rama jegoasa care-ti bati joc de sufletul unui om.

Sunt suparat, sunt nervos, tocami pentru ca sunt barbat.
Desi, sincer, astfel de oameni nici macar barbati nu sunt.
As prefera oricand sa-mi cresc copilul ramanand prieten cu mama lui, decat sa o tin langa mine cand eu nu mai sunt dispus sa lupt pentru ea sau cand sunt constient ca nu o mai poate face fericita.
Trist.

6 comentarii

Din categoria Fără categorie

6 răspunsuri la „Santajul emotional

  1. Mulțumesc pentru gândurile aşternute atât de bine şi la subiect. Multe dintre noi stăm crezând că falsul confort alături de un om te şantajează e mai bine decât singură. Însă uităm să ne punem întrebarea: cum ne e mai bine singură în doi sau de una singură?

    Apreciat de 2 persoane

  2. UniVersdeVersCartedeIubire

    Să mă gândesc că există cupluri care se ceartă mereu din nimicuri și ajung la cuvinte grele…
    că-și distrug cu bună știință calea de a fi fericiți…
    pe când alții luptă cu munții, cu marea, cu orice impediment al vieții ce îi ține despățiți….îmliniți simțindu-se doar pentru a-și declara iubirea,
    offfff mă cutremur!E trist

    Apreciat de 2 persoane

  3. muzavirtuala

    Supărat, nervos, trist? Asta arată că ești om…mai presus decât a fi bărbat!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu